WeideAdvies-WeideWandelen

Met WeideWandelen blijf je steeds professionaliseren, samen met andere grazend interessante boeren en een Obsherbator.

WeideWandelen

WeideWandelen van Obs’Herbe is een techniek om het beweiden beter onder de knie te krijgen.
Het komt neer op de volgende 5 stappen: kijken – meten – analyseren – beslissen – bijsturen.

Het WeideWandelen gebeurt in groep met een aantal melkveehouders samen. En dit op 5 tijdstippen gedurende het weideseizoen, telkens op een ander gastbedrijf.

Bespreking rond de WeideKalender

Het WeideWandelen vangt aan met een woordje van de gastheer/vrouw, geruggesteund door de WeideKalender. De afgelopen weideperiode komt aan bod: wat waren de successen, waarover zijn we minder tevreden?
WeideWandelen is uiteraard ook een rondgang maken op de weidepercelen. Door te observeren en te meten, doen we kennis op over weidemanagement (weiden of maaien? omweiden of standweiden? enz.). We leren het grasaanbod (in kg DS per ha) en de grasgroei bepalen (op het oog en met de grashoogtemeter).

Er wordt gegraven om het bodemleven te monitoren en de zodekwaliteit te monsteren. Hoe kan je de voederwaarde van de volgende strip vers gras inschatten?

Tijdens de nabespreking wordt er bij een kop koffie overlopen waar we de komende periode op moeten gaan letten. Wat zegt de grasgroei over onze rotatiesnelheid? Gaan we het rantsoen in de stal aanpassen?


Het WeideWandelen is een kwalitatieve praktische ervaring. Met deze ervaringen als handvat, neem je betere beslissingen met betrekking tot je eigen weidemanagement. Op termijn zal je merken dat er met deze kennis meer melk te halen valt uit vers gras. Dankzij een verbeterd weidemanagement behaal je meer werkplezier, tevreden koeien en niet te vergeten een hoger saldo.

Ook overtuigd van WeideWandelen?

Interesse?
In 2019 gaat Obs’Herbe opnieuw van start in kleine groepen van min. 5 en max. 8 melkveehouders in vijf bijeenkomsten van telkens 2 à 2,5 uur gedurende het weideseizoen.
De kostprijs bedraagt €300 per deelnemer voor de 5 WeideWandelingen.

Workshop
Je kan ook een Obsherbator boeken voor jouw studiekring of voor 1 workshop.

WeidePlan OptiGraze