WeideAdvies

Je doel bepaald? Obs’Herbe coacht je erheen!

Weidegang hoeft niet moeilijk te zijn
  • Met individueel WeidePlan succesvol uit de startblokken 
  • WeideWandelen, en weiden gaat steeds beter
  • OptiGraze haalt alles uit beweiding wat er in zit (en steekt de koolstof er terug in ;-))

WeidePlan

Tijdens een bezoek bespreken we wat voor jou de beste optie is. Obs’Herbe zorgt voor een praktisch en rendabel plan waarmee je aan de slag kan. Ook melkrobots, beperkte huiskavels en grote koppels kunnen aan bod komen.

  • WeideSysteem: keuze van het WeideSysteem dat best past bij de boer en de koeien. Hoe concreet gaan toepassen op uw bedrijf? 
  • WeidePlanning van het weideseizoen en het rantsoen.
  • WeideArchitect: de WeideArchitect ontwerpt de beweidbare oppervlakte en richt ze in met het oog op maximale grasopname, goed te managen systeem door gelijke perceelsgrootte, goed en vlot koeverkeer, optimale waterverstrekking, randbeplanting (verticaal weiden, agroforestry,…)
Oorspronkelijke situatie
WeideArchitect voorstel WeidePaden
WeideArchitect voorstel waterleiding en drinkbakken

WeidePlan LIGHT

We zetten enkel de eerste stap uit de module ‘WeidePlan’, nl. het adviesgesprek. Wil je na dit gesprek toch verder met een volledig WeidePlan? Geen probleem, we werken het samen uit.

WeideWandelen

Met WeideWandelen blijf je steeds professionaliseren, samen met andere grazend interessante boeren en een Obsherbator.

WeideWandelen

WeideWandelen van Obs’Herbe is een techniek om het beweiden beter onder de knie te krijgen.
Het komt neer op de volgende 5 stappen: kijken – meten – analyseren – beslissen – bijsturen.

Het WeideWandelen gebeurt in groep met een aantal melkveehouders samen. En dit op 5 tijdstippen gedurende het weideseizoen, telkens op een ander gastbedrijf.

Bespreking rond de WeideKalender

Het WeideWandelen vangt aan met een woordje van de gastheer/vrouw, geruggesteund door de WeideKalender. De afgelopen weideperiode komt aan bod: wat waren de successen, waarover zijn we minder tevreden?
WeideWandelen is uiteraard ook een rondgang maken op de weidepercelen. Door te observeren en te meten, doen we kennis op over weidemanagement (weiden of maaien? omweiden of standweiden? enz.). We leren het grasaanbod (in kg DS per ha) en de grasgroei bepalen (op het oog en met de grashoogtemeter).

Er wordt gegraven om het bodemleven te monitoren en de zodekwaliteit te monsteren. Hoe kan je de voederwaarde van de volgende strip vers gras inschatten?

Tijdens de nabespreking wordt er bij een kop koffie overlopen waar we de komende periode op moeten gaan letten. Wat zegt de grasgroei over onze rotatiesnelheid? Gaan we het rantsoen in de stal aanpassen?


Het WeideWandelen is een kwalitatieve praktische ervaring. Met deze ervaringen als handvat, neem je betere beslissingen met betrekking tot je eigen weidemanagement. Op termijn zal je merken dat er met deze kennis meer melk te halen valt uit vers gras. Dankzij een verbeterd weidemanagement behaal je meer werkplezier, tevreden koeien en niet te vergeten een hoger saldo.

Ook overtuigd van WeideWandelen?

Interesse?
In 2019 gaat Obs’Herbe opnieuw van start in kleine groepen van min. 5 en max. 8 melkveehouders in vijf bijeenkomsten van telkens 2 à 2,5 uur gedurende het weideseizoen.
De kostprijs bedraagt €300 per deelnemer voor de 5 WeideWandelingen.

Heb je interesse, geef dan een seintje via het contactformulier vóór maandag 25 februari.

[Je kan ook een Obsherbator boeken voor jouw studiekring (agenda in samenspraak).]